Takbesiktning: Saker att tänka på

Takbesiktning: Saker att tänka på

Perioden efter vintern, när våren är framme och vädret är torrt och fint, passar utmärkt för takbesiktning. Du tar en stege och klättrar helt enkelt upp på taket för att kolla hur det ser ut. När du kollar in ditt tak bör du leta efter följande:

•Sprickor
•Vattenskador
•Smuts
•Mossbildning

Städa och fixa till taket med hjälp av en borste. Du kan köpa vanligt takrengöringsmedel i din mataffär. Passa på att även kolla upp takrännorna. Tänk på att rengöringen av taket kan skilja sig mellan olika taktyper. Kolla upp vad det är som gäller för just ditt tak. Poängen med att rengöra taket är att ta bort allt som kan samla på sig vatten från regnet. Dessutom ser det mycket trevligare ut när taket är rent och snyggt.

Efter takbesiktningen – hur mycket kostar renoveringen?

Takbesiktning - hitta mossa och skräp

Om du skulle upptäcka hål eller sprickor är det dags att börja tänka på ett nytt tak. Din kostnad för att lägga om/renovera taket kommer hamna på runt 100 000 kronor om det är ett större jobb som ska göras.

Du kan läsa våra andra artiklar för att se hur stor kostnaden för takrenoveringen blir och vad det är som påverkar priset

I korthet kan man säga att den största kostnaden kommer från arbetet som takläggarna gör. Du kan sänka kostnaden väldigt mycket om du utför arbetet själv, men det för med sig helt andra krav och behov.

Saker att tänka på när du ska byta tak

Börja med att kolla upp vilken lutning taket har, vilka pannor du har just nu och om det finns några byggregler du måste känna till. Detta är extra viktigt om du ska göra det själv men det är även bra att veta när du ska be om en offert. Det finns flera sätt att hämta in offerter för att ta reda på renoveringskostnaden. Du kan bland annat be ett företag komma in för att göra en besiktning av taket. Då kan du förklara vad du har upptäckt och de kan se vilka åtgärder som behövs.

Passa på att kolla upp hängrännorna samtidigt

Att försöka byta rännorna efter att taket redan är lagt kan leda till att man råkar göra sönder takpannor. Det innebär i sin tur att du måste byta ut den eller de pannorna som får sprickor eller hål. Undvik detta genom att byta eller fixa hängrännorna samtidigt som du utför själva takbytet.

Tänk på att det kan finnas dolda problem

När du eller takläggaren utför arbetet kan det snabbt dyka upp fler problem. Om det till exempel fanns ett hål eller en spricka så kan det ha runnit in vatten till undertaket. Har du otur kan några av delarna ha ruttnat eller börjat mögla, vilket innebär att dessa bör bytas ut. Kolla med företaget från början för att klargöra vad ni gör om de hittar sådana saker.

© 2024 Vad kostar egentligen en takläggning?