Kostnader för takpapp

Kostnader för takpapp

Takpapp är någonting som de flesta tak har idag, även om det inte alltid märks. Det är ganska ovanligt att det används som yttertak för bostadshus även om det definitivt förekommer. Men som underlagstak används för det mesta takpapp eftersom det har flera goda egenskaper som gör att det passar bra till jobbet. För det första väger det inte mycket utan är mycket lätt – ett tak ska helst inte vara för tungt. För det andra håller det tätt förutsatt att underlagstakpappen av god kvalitet och korrekt lagd.

Kostnad för underlagstakpapp

Underlagstakpapp är ganska billigt. De enklaste varianterna kostar ett par tiotal kronor per kvadratmeter och de mest exklusiva runt hundra kronor. Ofta är det yttertakets material – tegel, plåt, papp och så vidare – som påverkar priset. Här finns det även en mängd regler vad gäller klassificering och hur pass bra ett underlagstakpapp måste vara för att användas vid en viss lutning. Men generellt är det ingen idé att att spara på slantarna; underlagstaket är ju det som skyddar mot väta, och ju längre det håller, desto bättre. Måste det bytas innan yttertaket tjänat klart så kommer det att innebära onödiga extra utgifter.

Så renoverar du ditt underlagstak 

Kostnad för papptak

Papptak för yttertak är någonting som kostar betydligt mer än underlagstakpapp, och som dessutom ser betydligt bättre ut. Priset är också betydligt högre än priset för underlagstakpapp även om det står sig väldigt väl i jämförelse med tegel, betong och de flesta andra alternativ. Runt 70 kronor per kvadratmeter är den lägre nivån, medan fint papptak av hög kvalitet kan kosta så mycket som 200 kronor per kvadratmeter.

© 2024 Vad kostar egentligen en takläggning?