Olika taktjänster

Olika taktjänster

Det finns ett flertal olika taktjänster som du kan välja mellan när du vill bygga, fixa eller underhålla ditt tak. Här på denna sida går vi igenom olika typer av tjänster som du kan hitta samt lite tips och råd som du kan tänka på när du till exempel hämtar in en offer för takläggning.

Ett helt nytt tak

Om du inte har något tak, exempelvis vid en nybyggnation, är det viktigt att ta hjälp av en erfaren takläggare vid takbygget. Att lägga tak själv är förvisso möjligt, men då gäller det att du både vet vad det är du sysslar med, har tillräckligt med tid för att utföra jobbet snabbt och säkert samt att du har utrustningen och resurserna för att kunna jobba effektivt. De flesta anlitar takläggare för att lägga det nya taket, bättre att få det gjort rätt direkt. Be alltid om mer än en offert. Priserna kan skilja sig åt en hel del och det är alltid bra att undersöka företaget och takläggarna för att se att de verkligen kan leverera ett gott resultat.

Läs gärna våra andra artiklar när det kommer till offerter och nya tak

Takhöjning och takbyten

Säg att du redan har ett hus och vill göra ändringar på huset, exempelvis genom att byta ut de gamla takpannorna eller genom att höja taket. Du kan byta alla pannor eller bara ett fåtal, exempelvis de som är trasiga eller har sprickor. Många gånger byter man alltihop, speciellt om taket redan har ett flertal år bakom sig. Dagens tak kan hålla sig hela och fina i upp till 40 år eller mer beroende på vad det är för typ av tak. Att höja taket är mer komplicerat. Då behöver du ta kontakt med en byggfirma. Tänk på att du behöver ett bygglov för att höja taket.

Underhållstjänster

Ett tak mår bäst när du tar hand om taket. Det betyder inte att du måste göra det helt själv, även om det naturligtvis är det billigaste alternativet. Det finns ett flertal tjänster när det kommer till just skötsel och underhåll av tak. Vi går igenom de vanligaste av dessa.

Takskottning

När vintern är framme kan det bli riktigt snöigt. Att ha mycket snö på taket kan ha viss isolerande effekt men det kan även vara farligt. Om det blåser kan snön belasta ena sidan mycket mer än den andra. När snön faller så kan den skada saker som finns under. Dessutom så kommer snön att smälta någon gång, något som leder till att det blir blött. Om det skulle regna när du har snö på taket så kan snön bli väldigt tung. Det finns många anledningar till att låta ett företag ta hand om snöskottningen på taket. Det handlar i första hand om att de kan göra det på ett snabbt och säkert sätt.

Takbehandling

Om du hittar mossa, lav eller någon annan organisk beläggning på taket bör du låta ett företag behandla ditt tak. De skrapar och borstar då av allt på taket som inte ska vara där. Därefter behandlas taket med ett rengöringsmedel. De kan även rätta till sneda pannor och ersätta trasiga/slitna/spruckna takpannor vid behov. Det finns även företag som ytbehandlar taket om du vill.

© 2024 Vad kostar egentligen en takläggning?