Takrenovering av underlagspapp

Takrenovering av underlagspapp

Många takrenoveringar handlar om att byta underlagstaket. Det är nämligen oftast detta tak som blir slitet eller som det blir hål på först. Vi tittar närmare på takpapp, även kallat underlagspapp.

Skillnaden mellan papp och papp

Det är lätt att bli förvirrad av takpapp. Ordet används både för det tak som sitter under det ”riktiga” taket och det används även som ett helt eget tak. När det används under taket så kallas det oftast för underlagspapp. Även när du använder dig av takpapp som tak kan du behöva lägga detta på underlagspapp. Detta undre tak kallas även för undertak.

Rulla ut pappen

Vid en takrenovering behöver du först ta bort pannorna och alla andra delar högst upp. När dessa är borta kommer du att se läkten och underlagspappen. Ta bort läktbrädorna så att du kommer åt underlagstaket. Därefter får du ta bort papptaket och undersöka råsponten. Ibland kan även råsponten behöva bytas ut. Du kan undersöka råsponten från insidan genom att ge dig upp på vinden.

När råsponten väl är fixad så är det dags att sätta på den nya takpappen. Du kan köpa takpapp hos flera olika företag, exempelvis Bygghemma, Byggmax och många fler. Oftast så kommer pappen på rulle. Denna rullar du ut enligt instruktionerna, antingen lodrätt eller vågrätt. Du spikar fast underlagspappen på de lister som finns mellan takfot och taknock.

Det exakta sättet att sätta på takpapp beror på taket och på pappen. Ett tips är att kolla efter instruktionsfilmer på Youtube. Det finns ett flertal väldigt bra och informella filmer som visar hur du kan fästa underlagspapp på egen hand. Dessa kan du med fördel kolla på om du vill byta eller renovera ditt tak på egen hand. Många papptillverkare har egna videos där du kan se hur du fäster just deras takpapp på ditt tak.

Gör det själv eller anlita takläggare

Att renovera ditt tak kan kosta en hel del, speciellt om du ska anlita en takläggare för att göra det. Din takrenovering kostnad blir dock inte lika hög som när du ska byta ut hela, men det är fortfarande en saftig prislapp. Du betalar både för materialet och för arbetet. Om du gör allt på egen hand så betalar du endast för materialet.

Takrenovering  – kostnad för underlagspapp

Denna kostnad beror på vad du behöver byta ut och ersätta. Om det bara är takpapp och inget mer så kan det kosta upp emot 150 kronor per kvadratmeter. Det blir lite dyrare om du även ska ersätta andra delar av taket, exempelvis råspont och liknande.

Sedan har vi själva arbetskostnaden för takläggaren eller takläggarna. De kan ta mellan 300 och 700 kronor i timmen, alternativt ett fast pris baserat på kvadratmetern. Ett tak på cirka 130 kvadratmeter kan ta runt 20 timmar att fixa för två takläggare. Vill du dra ned din takrenovering kostnad kan du försöka utföra större delen av jobbet på egen hand och låta takläggarna utföra de svåraste bitarna.

© 2023 Vad kostar egentligen en takläggning?