Är ditt tak redo för vintern?

Är ditt tak redo för vintern?

En klassisk svensk vinter är kall, vit och snöig. Det är en fantastiskt vacker tid på året fylld med mysiga stunder inne i värmen eller lek och stoj i pulkabackarna. Det är en också en tid som belastar ditt tak extra mycket. Redan innan den första snön har lagt sig bör du kolla att taket ser bra ut. Vår rekommendation är att du kollar taket minst två gånger om året, under hösten och under våren.

Vad ska jag kontrollera?

Det allra första du ska kolla är att taket ser helt och fint ut. Det bör inte finnas några hål i pannorna, det är riktigt illa och dessa måste du byta ut så fort som möjligt. Det bör inte heller finnas några sprickor eller skador på pannorna. Detta kan leda till att du får ett hål så småningom. Kolla även efter pannor som har lossnat eller blivit sneda. Detta kan hända om det blåst väldigt hårt eller om någon har gått uppe på taket. Dessutom bör du även kolla vad som finns på taket. Löv, grenar och annat skräp ska du ta bort. Om det växer något organiskt på taket, exempelvis mossa eller lav, måste du åtgärda detta så fort som möjligt.

Fixa själv eller låt en takläggare göra jobbet

Det är viktigt att ta bort farliga istappar från ditt tak.
Det är viktigt att ta bort farliga istappar från ditt tak.

Alla dessa saker som du kollar upp måste du även fixa till, helst så fort som möjligt. Det är en del av underhållsarbetet som du måste göra när du äger en villa. Genom att ta hand om taket på detta sätt kan du säkerställa att taket håller länge. Om du upptäcker att något har hänt med taket så har du ett val. Antingen så fixar du det helt själv eller så tar du in en takoffert och kollar vad det kan kosta att låta en professionell hantverkare sköta jobbet åt dig. Det gäller inte bara för att byta pannor. Du kan även hämta in en offert för takbehandlingar och underhållsarbete. Det finns många företag som specialiserat sig på just denna typ av underhållsjobb för tak. Många gånger kan de även besiktiga taket och byta ut trasiga pannor samtidigt.

Ta alltid in mer än en takoffert

Vi rekommenderar alltid att du tar in flera offerter. Priset för att byta tak eller utföra underhållande åtgärder kan skilja sig en hel del mellan olika aktörer. Även innehållet, det vill säga vilka åtgärder de tar, kan skilja sig. Genom att be om flera offerter och be företaget specificera vad de gör, kan du enklare jämföra olika kostnadsförslag med varandra. Välj inte en offert bara baserat på priset. Se till att du även ber om referenser och undersöker hur deras tidigare arbeten har sett ut.

Gör ditt tak redo för vintern

Ett vinterfärdigt tak är ett helt och fint tak. Tänk på att det även finns underhållsarbete under vintermånaderna. Det handlar exempelvis om att skotta snö från taket och få bort farliga istappar. Om du vill veta mer om just underhållsarbetet kan du läsa några av våra andra artiklar i ämnet.

© 2024 Vad kostar egentligen en takläggning?