Svårt att välja tak? Vi hjälper dig

Svårt att välja tak? Vi hjälper dig

Att välja nytt tak är inte det enklaste. Det finns mängder av olika takmaterial att välja bland och det gäller att ständigt väga fördelar mot nackdelar. Vi går igenom några av de vanligare takmaterialen och dess egenskaper. Ju mer kunskap om materialen du har, desto lättare blir det att välja.

Välj det som passar bäst till ditt hus

  • Lertegel. Detta är ett av de vanligaste takmaterialen i Sverige och ett material som är väldigt omtyckt för sin estetik. I och med att tak förhoppningsvis ska hålla väldigt länge gäller det att de åldras väl. Just lertegel är ett mycket vackert takmaterial som åldras med karaktär, samtidigt är det mycket hållbart och har en lång livslängd. Alla hus kan inte ha lertegel, det handlar främst om takets lutning. Har din bostad en lutning under 22 grader kan du inte ha lertegel. Värt att veta om lertegel är att materialet är ett av de dyraste.
Välj rätt takmaterial till ditt hus
Snygga takpannor är ett riktigt lyft för huset.
  • Betongpannor. För dig som vill ha ett så hållbart tak som möjligt men som samtidigt inte vill lägga om tak till en kostnad för lertegel, kan betongpannor istället vara ett alternativ. De två stora fördelarna med betongpannor är att det dels är ett mycket billigare material än lertegel, samtidigt är det betydligt enklare att lägga ett betongtak – arbetskostnaden sjunker. Beroende på din bostads utseende kan du enkelt hitta betongpannor som matchar husets karaktär. Betongpannor finns nämligen i mängder av utföranden.
  • Plåttak. Plåt är ett mycket hållbart takmaterial med många stora fördelar, trots det ganska höga priset. Plåttak väger väldigt lite vilket gör att det kan läggas på många olika takkonstruktioner. En nackdel med plåttak är dock att det kan väsnas en del när det regnar. Du kan dock undvika detta problem genom att lägga stor vikt på isoleringen.
  • Papptak. Detta är ett prisvärt, men inte så vackert, alternativ. Papptak kan läggas på de flesta hus, till och med på helt plana hus. Dock kräver papptak en del underhåll, men å andra sidan gör alla tak det. Med god skötsel kan papptaket hålla sin kvalitet i cirka 30 år.

Takmaterial påverkar priset

Kostnaden för en takrenovering varierar som du märker en hel del beroende på takmaterialet. Dels är vissa material dyrare, men priset varierar också beroende på hur svårt eller lätt det är att lägga taket. Ju svårare, desto dyrare. Dock ska du inte stirra dig blind på priset. Det är värt att höja budgeten något om det innebär att du får ett tak med högre livslängd. Då slipper du bekymra dig över takbyte efter 15 år.

© 2023 Vad kostar egentligen en takläggning?