Tegel eller plåt?

Tegel eller plåt?

Att byta tak är aldrig en lätt procedur. Förutom att det är både tidskrävande och svårt att lägga tak själv är det en kostsam process. Därför är det viktigt att det blir rätt från början. Fundera noggrant över vilket takmaterial som passar bäst till din bostad. Står du i valet och kvalet mellan tegel eller plåt?

Båda takmaterialen har stora fördelar, något som givetvis gjort dessa två alternativ mycket populära över hela landet. Men vilket är bäst? Eller är de lika bra?

Detta gäller för tegel och plåt

Tegeltak är i Sverige ett av våra absolut vanligaste takmaterial. Den stora fördelen med tegeltak, om det läggs på rätt sätt, är att det kan hålla otroligt länge. Det är inte helt ovanligt att ett tegeltak av hög kvalitet kan hålla i hundra år. Dock ligger medellivslängden för tegel på cirka 40 – 50 år. Plåttak är också väldigt hållbart och framförallt lätt att sköta om.

Här är några egenskaper hos plåttak:
 • Har en glatt yta som förhindrar att mossa och alger får fäste.
 • Snön glider av taket lätt.
 • Efter många år kan du måla om taket så ser det ut som nytt igen.
 • Plåttaket väger väldigt lite och kan läggas på ett befintligt papptak.
Här är några av tegeltakets egenskaper:
Tegeltak är populära världen över.
Tegeltak är populära världen över.
 • Tegeltak är mycket vackert att se på och passar till de flesta bostäder.
 • Tegel är ett ganska tungt takmaterial, något som sätter högre krav på takkonstruktionen.
 • Det kan ofta börja växa mossa på tegeltak och man behöver tvätta bort detta med jämna mellanrum.
 • Ett av de mest hållbara takmaterialen.

Kostnad

Prismässigt är det inte någon större skillnad när man jämför plåttak pris med tegel. Man kan säga att tegeltak i regel är något dyrare än plåttak, men i och med att det finns många priser på marknaden både för plåt och tegel kan du välja något som passar din budget. Dock är det skillnad på priset när man ser till själva takläggningen och arbetskostnaden. Att lägga tegelpannor är betydligt krångligare och mer tidskrävande än att lägga plåttak. Eftersom plåttaket väger förhållandevis lite är det betydligt mer lätthanterligt.

Vilken taktyp har din bostad?

Det är inte bara att välja ett takmaterial till bostaden, alla takmaterial passar nämligen inte för alla taktyper. De vanligaste taktyperna i Sverige är:

 • Sadeltak
 • Mansard tak
 • Halvvalmat tak
 • Pulpettak

Om du har ett plant tak kan du inte lägga tegelpannor eftersom dessa kräver en viss lutning för att fungera som de ska. Ofta används takpapp för plana tak, men även plåttak fungerar bra på flacka tak. Detta är dock viktigt att kolla upp innan du väljer takmaterial eftersom lutning och material är otroligt viktigt.

Samla offerter från flera företag innan du anlitar takläggaren. Då kan du enklare jämföra priset. Du kan även be att få jämföra takmaterial, exempelvis mellan tegel och plåt. För att du ska bli så nöjd som möjligt med ditt nya tak är det viktigt att göra noggranna jämförelser, så väg alltid för- och nackdelar med varandra.

© 2024 Vad kostar egentligen en takläggning?