Gör research innan du anlitar takläggare

Gör research innan du anlitar takläggare

Det flesta som ska lägga om sitt tak tänker på kostnaden. Hur mycket kommer jag att behöva betala och varför är det så himla dyrt! Det är lätt att stirra sig blind på siffrorna och börja leta efter billigast möjliga alternativ. Men när man anlitar takläggare är resultat och service två viktiga delar av den stora bilden som man inte får glömma bort.

Du får vad du betalar för

Detta gäller både för arbetet och för materialet. Bättre, hållbarare och snyggare takpannor kostar mer. Riktigt duktiga takläggare tar högre betalt.

Innan du anlitar takläggare - använda sociala medier
Gör din hemläxa innan du anlitar takläggare.

Generellt brukar man säga att ett tak kostar mellan 700 och 1000 kronor per kvadratmeter. Takpriset inkluderar då arbetskostnaden, materialet, ROT-avdraget och alla andra övriga kostnader. Om du har ett tak på 150 kvadratmeter kan du i slutändan behöva betala mellan 105 000 till 150 000 kronor. Det är en stor kostnad, men du kan alltid dela upp den i flera avbetalningar. Det är så gott som alltid värt att lägga pengar på sitt tak. Du får inte bara en bättre värmeisolering. Bostaden ser genast mycket vackrare ut och det nya taket höjer värdet på din bostad.

Andra faktorer som är viktiga

Pris är alltid en viktig faktor. Genom att ta in flera offerter kan du se vad som ingår och vad det kostar. Något du däremot inte kan se är hur takläggarna arbetar och hur deras tidigare tak har sett ut. Detta är också viktiga faktorer eftersom de visar företagets känsla för service samt deras kompetens och kunskap. Dessa faktorer kan du inte se genom att bara titta på offerten. Det finns olika sätt att undersöka just dessa saker. Du kan titta på bilder som företaget kanske har på sin hemsida. Du kan även be om referenser. Det kan även vara bra att prata med folk som har använt sig av en takläggartjänst tidigare och fråga om de kan dela med sig av sina erfarenheter.

Kolla på Facebook och sociala medier

Idag är vi mer uppkopplade än någonsin förr. Att fråga efter hantverkare på sociala medier är inga konstigheter. Använd ditt sociala nätverk för att hitta personer som tidigare använt sig av en takläggare. De berättar säkert gladeligen ifall de fick ett bra eller dåligt tak, samt hur takläggarna skötte sig. Ett lite högre slutpris kan vara värt varenda krona om arbetet blir gjort på ett väldigt högkvalitativt sätt samtidigt som takläggarna arbetar fort, städat och med stor hänsyn till din bostad. Just den sista biten är otroligt viktig för många. Att behöva komma hem till en arbetsplats i hemmet som ser stökig och ovårdad ut är aldrig roligt.

Du kan alltid fråga dina vänner som använt sig av takläggartjänster hur hantverkarna betedde sig under arbetets gång och om de skulle rekommendera företaget.

Dyrt pris är inte samma sak som kvalitet

Bara för att ett företag har regionens dyraste timpriser så innebär det inte att detta företag är bäst. Vice versa gäller för företag som har billigast timpris. Vårt tips är att du alltid tar in flera offerter och dessutom undersöker deras referenser och tidigare arbeten. Du kan få reda på många intressanta saker under dina undersökningar. Lita sedan på din magkänsla.

© 2024 Vad kostar egentligen en takläggning?