Byta tak själv eller anlita en takläggare?   

Byta tak själv eller anlita en takläggare?   

Ett bra tak märker du oftast inte av på något direkt sätt men det påverkar husets utseende, levnadsstandarden och driftkostnaden enormt.

Hål i taket märker du däremot av på direkten. Det ser inte bara fult ut, det kan även leda till fuktskador, uppvärmningsproblem och höga driftkostnader.

Det är egentligen aldrig roligt att behöva byta sitt tak och det är något som de flesta undviker om det inte är akut. Men, om det nu är oundvikligt, ska du göra det själv eller anlita en takläggare?

Kan du göra det själv?

Den första och enklaste frågan man kan ställa sig själv är: kan jag överhuvudtaget utföra ett takbyte på egen hand? Vet du hur man byter tak? Om inte, så har du redan fått ett svar på frågan. Överlåt jobbet till ett proffs istället. Om du däremot kan byta tak så är frågan. Har du verktygen och resurserna för att kunna utföra jobbet på ett säkert sätt?

Ett tak sitter trots allt högt upp, vilket innebär att det alltid finns en risk för att du ramlar. Även ett fall från taket på en liten stuga kan ha ödesdigra konsekvenser. Risken är extra stor om du dessutom inte är van vid att arbeta på höga höjder och inte har tillräckligt med säkerhetsutrustning. Det finns alltså en riskaspekt att ta hänsyn till här – utöver själva kompetensfrågan.

Låt oss säga att du både har kunskapen och verktygen för att kunna utföra jobba på egen hand. Då kan den avgörande frågan handla om tid. Här beror det helt på hur stort arbete det handlar om. Har du kort om tid kan det vara läge att ta in extrahjälp.

Att kombinera eget arbete med att anlita ett proffs är ett bra alternativ för dig som är händig, men inte vill göra hela jobbet själv. På så sätt sparar du pengar (gentemot att leja bort hela arbetet) och du sparar dessutom tid.

Anlita en takläggare

Som du märker så är det få personer som faktiskt klarar av att byta taket själva. I nästan samtliga fall rekommenderar vi att du ber om en offert från ett eller flera företag. Ta helst in mer än bara en offert för att kunna jämföra offerterna med varandra.

Här går vi igenom flera saker du kan tänka på när det kommer till just takofferter

Vem ska jag anlita?

Du kommer även att märka att det kan skilja sig i pris mellan olika aktörer. Ta inte det billigaste alternativet direkt utan se vad som ingår och be om referenser. Ett företag med goda referenser, som ger en bra garantitid och som dessutom har funnits länge kan vara bättre än ett billigare men lite mindre känt företag.

Be om att få ROT-avdraget inkluderat direkt i offerten om du vill använda det.

© 2024 Vad kostar egentligen en takläggning?