Så mycket kostar ett takbyte

Så mycket kostar ett takbyte

Eftersom det finns många olika typer av tak är det väldigt svårt att säga vad ett takbyte kostar. Dessutom beror kostnaden också på en rad andra saker, som till exempel hur stort taket är och mycket underarbete som behövs.

Det nuvarande takets skick spelar en stor roll eftersom priset ökar ju mer som behöver åtgärdas. Finns det fuktskador i det gamla taket kan man behöva byta ut stora delar. En sak är i alla fall alltid säker – man ska aldrig snåla när det gäller takläggning!

OBS! Detta är endast en kostnadsguide. Vill du direkt få kontakt med takfirmor för offert kan du använda Takläggare.se, där du kostnadsfritt får prisförslag från flera lokala takfirmor.

Ett bristfälligt tak kommer förmodligen att kosta mer i reparationer än vad det gör att lägga ett nytt tak där alla brister är åtgärdade från början. Med det sagt behöver man förstås inte betala mer än nödvändigt. Det finns knep för att kapa kostnaderna.

Olika typer av takmaterial

Det finns många olika material att välja bland när man ska lägga nytt tak. Även om det inte alltid är praktiskt möjligt att välja och vraka är det ändå bra att veta vad som finns så att man kan se över sina möjligheter. För vissa tak är det till exempel omöjligt eller olämpligt att använda vissa material. Innan du väljer tak kan det bland annat vara bra att veta hur mycket taket lutar och hur mycket vikt stommen klarar.

Priserna skiljer sig åt mellan de olika materialen. Generellt kan man säga att ett dyrare material har längre livslängd och bättre isolerande egenskaper. Man får med andra ord också räkna på när man kommer att bli tvungen att byta tak igen och eventuellt hur mycket man sparar i uppvärmningskostnader av att ha ett bättre isolerat tak när man räknar på kostnaden för takläggningen.

Här är ungefärliga priser per kvadratmeter för olika takmaterial:

• Betongpannor: 100-140 kronor
• Tegelpannor: 130-200 kronor
• Plåttak: 70-150 kronor
• Shingel: 90-140 kronor
• Papptak: 50-100 kronor

Man får räkna med att det tillkommer 50-100 kronor per kvadratmeter i annat material, som till exempel underlagspapp, läkt och annat.

Kostnad för takläggare

Att anlita takläggare är en kostnad som man slipper när man lägger taket själv, men det bör man endast göra om man är helt säker på att man kan göra ett bra jobb. Man ska vara medveten om att det är ett tungt arbete som kommer att ta många timmar. Gör man fel som leder till brister och skador har man inga garantier och det kan även vara svårare att få hjälp av försäkringsbolaget.

Att anlita en takläggare kostar mellan 400-600 kronor per timme (innan ROT-avdrag och inklusive moms). Det är ofta dyrare att anlita hantverkare i större städer och man kan också få betala någon krona extra om takläggaren har lång erfarenhet. För att hitta det bästa priset bör man ta in offerter från några olika firmor. Det finns många bra sidor på nätet där man kan få fram information om takläggare i sin region. På taklaggare.se kan du bland annat göra en gratis offert och få en uppfattning om hur mycket just ditt takbyte kommer att kosta.

Man ska dock komma ihåg att priset inte är allt. Det är minst lika viktigt att firman man anlitar gör ett bra arbete som man blir nöjd med och att allt går smidigt så att man slipper otrevliga överraskningar. Man bör till exempel kontrollera att firman har F-skatt och att det inte finns några skulder eller betalningsanmärkningar. Detta kan man göra hos Skatteverket och Kronofogden.

Man kan också be om referenser och ställa relevanta frågor till dessa, som till exempel:

• Hur fungerade arbetet?
• Blev slutresultatet som planerat?
• Uppstod det några problem och hur löste firman dessa?
• Blev arbetet klart inom överenskommen tid?
• Tillkom det några extra kostnader?
• Har det uppkommit några problem i efterhand?

Dessutom ska man komma ihåg att takarbeten är berättigade till ROT-avdrag. Det innebär att man får dra av halva arbetskostnaden upp till 50 000 kronor per person och år. Med tanke på att arbetskostnaden grovt räknat brukar stå för ungefär två tredjedelar av den totala kostnaden för en takläggning finns det mycket pengar att spara.

Det finns dock vissa regler och krav för att man ska få använda sig av ROT-avdrag. Mer om detta finns att läsa under fliken ”Takläggning och ROT-avdrag”.

Övriga saker som påverkar takbytet 

Det finns med andra ord mycket som påverkar kostnaden för en takläggning. En del beror på de val man gör och andra saker kan man inte styra över. Storleken på taket är förstås något som påverkar priset, men å andra sidan kan man ofta få ett billigare pris per kvadratmeter ju större taket är, och det gäller både materialkostnad och arbetskostnad.

Hur taket ser ut är också relevant. Ett tak som har många vinklar och vrår gör att det tar längre tid för takläggaren, och fler arbetstimmar ger en högre kostnad. När man betalar per timme gör takläggaren en uppskattning om tidsåtgången, men ofta går det också att komma överens om ett fast pris för hela arbetet. Det är upp till var och en att avgöra vad som känns bäst.

© 2024 Vad kostar egentligen en takläggning?