Lägg takpannor på egen hand

Lägg takpannor på egen hand

Att lägga ett enkelt sadeltak tar runt 40 timmar vid optimala förhållanden. Låt oss anta att du lägger ett helt nytt tak på en nybyggnation och alla nödvändiga bitar finns på plats för att kunna montera upp taket.  Här går vi igenom stegen du behöver ta för att kunna lägga ett nytt tak på egen hand.

Undertakbörja med underlag innan takpannor

Lägg ett undertak av råspont. Tänk på att noten ska vara nedåt och den sidan som är hyvlad ska vara uppåt. Takstolarna bör vara max 1,2 meter. Det finns många små detaljer att ha koll på när det kommer till undertaket. Om brädorna är bredare än 145 mm bör de även dubbelspikas vid stöden. När du väl har lagt undertaket ska du spika på underlagspapp, presenning eller någon annan typ av beläggning.

Underlag

Det finns som sagt många olika typer av underlagstak man kan montera på undertaket. Det är viktigt att denna bit blir så bra och väl utförd som möjligt. Den håller nämligen fukten borta från takkonstruktionen.

Välj underlag utefter vilken typ av takpannor du sedan ska sätta på. Om du exempelvis ska använda tegelpannor bör du välja ett extra starkt underlag, exempelvis pappen Icopal Elastoflex. Det finns olika typer av underlag med olika hårdhet, livslängd och kostnad. Konsultera med en takläggare eller med den butik där du köper ditt underlag för att välja rätt.

Ströläkt och bärläkt

När du har fått upp undertaket och underlaget är det dags för strö- och bärläkt. Läktningen kan liknas vid takets skelett. Ströläkten är brädor som du spikar vertikalt på takstolarna. Bärläkten spikar du horisontellt. Avståndet mellan bärläkten varierar beroende på vilken typ av takpanna du ska lägga. Det står alltid angivet av leverantören vad avstånden ska vara. Vi vill poängtera hur viktigt det är att du utför detta arbete så noggrant som möjligt, annars kommer din kostnad bli högre.

Nu är det dags för takpannor

När läktningen är utförd är det dags för takpannorna. Det finns olika sätt att arbeta när det kommer till själva utplaceringen av takpannorna, det beror helt enkelt på vad det är för typ av takpannor du ska sätta upp. Du kan oftast hitta monteringsanvisningar på varumärkets hemsida för de takpannor du ska lägga. Om du vill se ett exempel kan du gå in på Monier.se, ett företag som säljer takpannor och andra produkter. Här hittar du detaljerade monteringsanvisningar, med bra information och utförliga instruktioner.

Vid ett vanligt takbyte, det vill säga när du bara byter pannorna, så behöver du inte genomföra alla de tidigare stegen utan bara just detta steget. Det är dock bra att känna till de tidigare stegen eftersom du kan tvingas reparera undertaket ibland.

Fördelar och nackdelar med att fixa taket själv

Att renovera eller byta taket helt på egen hand har både fördelar och nackdelar. Den största fördelen är priset. Det är tusentals kronor billigare att utföra jobbet på egen hand. Om du anlitar ett företag kan din kostnad hamn på runt 100 000 kronor. När du gör det själv betalar du bara för materialet samt inhyrningen av vissa verktyg, ställningar, leverans och så vidare. Din slutkostnad kan hamna på hälften av den tidigare kostnaden.

Så mycket kostar ett takbyte

© 2024 Vad kostar egentligen en takläggning?