Frågor & Svar

Frågor & Svar

Saknar du något under de övriga flikarna? Här hittar du mer information om tak och takläggning.

Hur ökar man livslängden på sitt tak?

Alla tak behöver underhållas, och ju snabbare man åtgärdar brister desto längre håller taket. Även små brister kan ganska snabbt förvandlas till stora problem. Därför ska man alltid se till att man håller taket helt och fräscht. Det kan vara bra att göra det till en tradition att inspektera taket minst en gång om året, till exempel på våren när snön har smält. Då ska man titta efter pannor eller plåt som flyttat sig eller gått sönder. Man ska också vara noga med att titta på vindskivor, gavlar, rännor och takets underdel. Man kan göra rent taket med borste och vattenslang, och rensa bort växter och annat skräp. Det kan även vara bra att kapa av grenar som hänger över taket för att förhindra mer skräp.

Är det bättre att satsa på ett dyrt tak som håller längre?

Den frågan går inte att svara på eftersom det beror på vilken typ av tak man har. Lutning och hur mycket vikt taket klarar av kan vara saker som gör att man inte kan välja fritt bland alla material.

Här kan du läsa mer om kostnaden för takläggning

Har man ett tak där alla material fungerar får man fundera över den estetiska aspekten, det vill säga vad man tycker är snyggast, och hur lång livslängd man vill ha på sitt tak. Det är skillnad på kostnaden för takläggning med plåt och takläggning med tegel eftersom plåt är ett billigare material, men plåttaket behöver förmodligen bytas ut snabbare.

Hur svårt är det att lägga taket själv?

Det beror på hur händig man är. Att lägga tak är ingen lätt uppgift, men om man är ordentligt påläst och har orken och lusten kan man förstås spara pengar på att göra det själv. Det gäller att man har kunskap om hela arbetet och inte bara hur man staplar pannor. Underarbetet får man inte fuska med eftersom det är väldigt viktigt för att taket ska hålla tätt. Känner man sig det minsta osäker på takläggningen är det alltid bäst att lämna arbetet till en professionell takfirma så att man kan njuta av sitt nya tak utan att behöva oroa sig för om det kommer att regna in eller ej.

© 2024 Vad kostar egentligen en takläggning?