Så mycket kostar taket när du bygger hus

Så mycket kostar taket när du bygger hus

Så du har köpt en tomt och bestämt dig för att bygga ett helt eget hus? Det finns en hel del kostnader kopplade till ett nytt tak. Det handlar om mer än bara själva taket. Du måste även bestämma dig för ifall det är värt att göra det själv eller om du bör anlita ett företag för att lägga det nya taket.

Alla tak har sitt eget prisbygga hus - lägga tak

Det är svårt att säga exakt vad ett tak kommer att kosta eftersom det finns så många olika faktorer som påverkar priset. Det allra första du bör göra är att samla information om ditt eget hus. Ta reda på hur stort taket är, vilken lutning det har och vilka speciella moment takläggaren kommer att behöva göra. Med speciella moment menar vi att de måste anpassa takläggningen, exempelvis på grund av en skorsten eller något annat som sticker upp från taket. Gör en enkel skiss som takläggaren kan få ta del av när du väl börjar hämta in offerter.

Om vi tittar på takets utseende så påverkar storleken naturligtvis kostnaden per kvadratmeter. Ju större, desto dyrare. Lutningen påverkar vilket material du kan använda dig av. Om lutningen är för låg blir du oftast tvungen att köra på ett papptak eller plåttak. Detta för oss vidare till material, en annan faktor som påverkar priset.

Materialkostnaden

De fyra vanligaste takmaterialen är betong, tegel, plåt och papp. Alla finns i olika former, utseenden och prisklasser. Även om papptak oftast är billigast så kan du hitta riktigt dyrt och högkvalitativt papptak som gör att du får ett dyrare takpris. Det finns även billiga betong- och tegelpannor.

Slutligen är det värt att nämna livslängden. Ett välskött tak, oavsett vilket material av dessa fyra du väljer, håller i minst 30 till 40 år. Vissa material, betong och tegel, håller två eller tre gånger mer. Det förutsätter att du sköter om ditt tak regelbundet. Det kan alltså vara värt att investera i bättre takpannor med ett högre pris per kvadratmeter eftersom du slipper lägga om taket efter 30 – 40 år.

Arbetskostnaden

Även om själva taket och alla dess små och stora bitar kostar en del pengar så är det oftast arbetskostnaden som är dyrast. Även denna påverkas av materialvalet. Vissa tak, exempelvis plåttak och papptak, går snabbare att lägga. Vissa läggningstekniker tar dock längre tid än vanligt. Generellt brukar man räkna med att en kvadratmeter tak tar ungefär en timme att lägga.

Ta reda på takets pris per kvadratmeter genom offerter

Nu när du vet lite mer om hur kostnaderna är fördelade och vad det är som påverkar priset kan du börja skicka ut offerter. Be om att få offerter så specifik som möjligt. På så sätt blir det lättare för dig att jämföra olika offerter för att se vad som ingår och vem som i slutändan har bäst nytt tak pris per kvadratmeter. Vi går igenom olika saker du kan tänka på när det kommer till offerter bland våra andra artiklar.

© 2024 Vad kostar egentligen en takläggning?