Ta in flera offerter när du ska byta ditt tak

Ta in flera offerter när du ska byta ditt tak

Det är ingen nyhet att ett takbyte är dyrt. Ju större tak, desto dyrare blir det. Det är inte bara själva taket som kostar utan även personalen, utrustningen och andra detaljer som du kanske inte har tänkt på. Ska du exempelvis byta ditt tak kommer du oftast även behöva byta undertak, läkt och underlaget. Varje tak är unikt och har sina egna små förutsättningar. Många gånger behövs även speciella pannor. Ska du byta rännorna också så blir höjs kostnaden ytterligare.

Det finns flera sätt att byta tak på och de beror på ditt behov. Ibland kanske det räcker med att bara byta några pannor eller reparera några andra delar av taket. Det är dyrt men absolut inte en lika stor kostnad som att byta hela taket. Ibland behöver du dock byta hela taket. Det kan helt enkelt vara så gammalt, slitet och kanske täckt med mossa/lava att det är dags. Ett välskött tak har en livslängd på runt 40 år, åtminstone om det är tegel eller betong. Just tegel och betong är de vanligaste alternativen. Det finns även takmaterial som har högre och lägre livslängd.

Läs offerter – skillnad på takläggare och takläggare

Om du planerar att byta ut ditt tak så är det smart att ta in flera offerter från olika företag. En offert är ett kostnadsförslag.  Du är alltså aldrig bunden till att acceptera en offert om du inte vill.

På den här sidan kan du bland annat se vad just ditt takbyte kommer att kosta

En del företag erbjuder kostnadsfria besiktningar med offerten. Det kan vara en bra idé att låta en takläggare se över ditt tak. Då kan du få reda på hur stort arbete det handlar om och vad ditt byta tak pris kommer att hamna på i slutändan.

Be om en specificerad offert

Det är bra att du anger exakt det du vill veta när du ber om en offert. Du kan även själv tänka på olika saker som kan dra ned priset. Den största kostnaden brukar vara arbetskostnaden. Det är timpengen som takläggaren eller snickarna tar ut när de arbetar på taket. Du kan utföra en del av jobbet på egen hand och på så sätt få ut så mycket som möjligt av takläggarnas tid. När du ber om att få en specificerad offert så blir det enklare för dig att jämföra olika alternativ.

Vad behöver du ange?

Ju mer information företaget har, desto bättre offert kan du få. En besiktning är det bästa sättet att få en utmärkt offert eftersom besiktningsmannen är på plats och kan se med egna ögon vad det är för typ av jobb. När du ber om en offert bör du även ange följande information:

  • Vart bostaden ligger.
  • När arbetet ska utföras.
  • Vad det är för typ av bostad och när den byggdes.
  • Vilken typ av jobb du vill utföra (reparation, rengöring eller ett komplett byte).
  • Hur stort taket är (angett i kvm).
  • Vad du vill byta till.

Kom ihåg att om du ska byta material och utseende på huset så kanske du även behöver ansöka om ett bygglov.

© 2024 Vad kostar egentligen en takläggning?